Over

Wie is De Thuisbakker?

Ik ben Nicolas, Nico voor de vrienden. De Thuisbakker dus. Bakkerszoon, opgegroeid in een bakkerij in het Gentse. Mijn kinderjaren en mijn jeugd bracht ik door in de bakkerij van mijn ouders.

Ik werd grootgebracht tussen de geur van vers brood, ik hoorde regelmatig de verse pistolets krakend uit de oven komen. Regelmatig hielp ik mijn vader en moeder mee in de bakkerij, van de winkel bedienen tot zelfs croissants draaien.

Het beroep van bakker was echter niet aan mij besteed. Toen had ik er relatief weinig aandacht voor en mijn vader zei zelf. Wordt alles wat je wil, maar nooit bakker, dat is veel te hard werken.

Mijn vader was zoals we zeggen een echte stielman. Hij hield van zijn vak zoals geen ander. Hij leefde voor zijn vak. Tegelijk was hij ook een ongelooflijk koppige man. De kneepjes van het vak zou hij mij nooit vertellen. Hij was er als de dood voor dat ik zelf interesse in de stiel zou krijgen.

Mijn vader, Claeys Willy. Foto dateert van midden jaren 90.

Begin 2000 besloot mijn vader te stoppen met de bakkerij. Renovaties van de bakkerij drongen zich op. De kosten zouden te hoog oplopen, en mijn vader werd daar simpelweg te oud voor.

De geheimen van mijn vader

Toen ik iets ouder begon te worden had ik een gevoel van gemis. Zoals ik al zei, mijn vader was een echte vakman. Zijn brood was echt het lekkerste brood dat ik ooit had gegeten. En in onze hedendaagse maatschappij, waar ambachtelijke bakkers alsmaar zeldzamer worden, is het steeds moeilijker en moeilijker om echt lekker brood te vinden.

Het noodlot had echter toen al toegeslagen. Mijn vader was overleden, en met hem al zijn bakkerskunsten. Noem het nostalgie naar zijn brood, zijn herinnering. Maar mijn besluit stond vast. Ik moest en ik zal de geheimen van het lekkere brood van mijn vader ontdekken. Mijn zoektocht startte.

Mijn vader, na zijn pensioen. Een van de weinige foto’s waar hij nog in goede gezondheid was.

De zoektocht

Mijn interesse in broodbakken startte dus na het overlijden van mijn vader. Maar in hemelsnaam, hoe begin je daaraan. Gelukkig kon ik terugvallen op zijn recepten die bewaard zijn in een oud boek waar hij alles in opschreef. Maar een recept is 1 ding. Techniek is iets helemaal anders. Gelukkig was ik veel in de bakkerij. Ik hielp wel mee, maar ik had geen flauw idee waar alle handelingen met het deeg goed voor waren.

Gelukkig is er het internet, bakker Gerry en mijn familie. Doordat ik bakkerszoon was had ik dus wel een netwerk waar ik kon op terugvallen. Bakker Gerry? Jaja! De in Vlaanderen wereldberoemde bakker Gerry deed stage bij mijn vader en heeft zelfs een tijd gewerkt bij mijn vader.

Bakker Gerry midden jaren 90, toen hij kwam bijklussen in onze bakkerij.

Mijn doel: kennis delen

Mijn zoektocht duurde toch wel enkele jaren. Al werd alles wat makkelijker gemaakt door Corona. Mensen gingen veel meer kennis delen op het internet. Ik had plots ook wat meer tijd om te lezen, en opzoekingen te doen.

En nu is de tijd rijp om mijn kennis te delen. Alhoewel, kennis delen is iets te arrogant. Ik ben geen professionele bakker. Ik heb geen professioneel materiaal en ik leer bovendien nog elke dag bij. Maar heden ten dage ontbreekt het echt aan goede websites die duidelijk uitleggen hoe je goed brood thuis bakt. En hier start mijn missie. Ik wil zoveel mogelijk mensen leren hoe je thuis met je eigen middelen lekker brood kan bakken. Van gewone gistbroden, tot zuurdesembrood over heerlijk brioche brood. Ik hoop je met deze website veel bakplezier te brengen.

Foto: Een workshop die ik heb gegeven aan de leerlingen van afdeling restaurant en keuken van Sint-Theresia in Deinze
Close
Website met liefde gebakken door Website4All .
© Copyright 2024. Alle rechten voorbehouden