Recept: Basis Wit Brood

Een wit brood bakken is de basis. Het is veelal de start van elke thuis bakker. Het is ook de beste oefening om te leren bakken. Wil je voor het eerst thuis een brood bakken. Start dan met een “gewoon” wit brood. Ook al lust je liever bruin of volkoren brood. Starten doe je best met een basis wit brood.

Je zal merken dat bij het broodbakken er redelijk wat techniek bij komt kijken. Het lijkt allemaal simpel, maar dat is het niet. Echt niet! Zelf brood bakken doet je enorm veel respect krijgen voor de warme bakker. Er kan zoveel fout lopen! Ook ik heb echt jaren moeten oefenen voor ik een brood kon bakken waarvan ik tevreden was.

Laat je niet afschrikken

Dit gezegd zijnde. Laat je zeker niet afschrikken. Een lekker brood zelf kunnen bakken geeft je zoveel voldoening. En niet alleen jezelf, maar ook iedereen om je heen. Want als er iets is in het leven dat we heel vaak delen, dan is dat toch wel brood.

Welkom beste beginnende thuisbakker in de wondere wereld van de thuisbakker! Schrik niet van de uitdaging, het is de uitdaging meer dan waard.

De ingrediënten

1. Bloem

Laten we beginnen met de bloem. Om te starten met brood bakken gaan we het simpel houden. Als starter kies je best bloem voor wit brood die je in sommige supermarkten of speciaalzaken kan vinden. Ik zeg er wel al meteen bij dat dit niet de allerbeste bloem is. Gebruik het bijvoorbeeld niet om zuurdesembrood mee te maken. Echter, voor dit recept voldoet het prima.

2. Water

Water is water toch? Ja uiteraard, gebruik gerust gewoon kraanwater. Toch moeten we er ook even bij stilstaan. Gebruik als beginner gewoon koud water. In sommige recepten zie je staan lauw water of water van 21 graden. Nee, begin maar met koud water. De reden is dat bij het kneden de temperatuur van je deeg gaat oplopen. We willen die maximaal op 26 a 27 graden houden. Wordt je deeg warmer dan kunnen we in de problemen komen.

3. Boter

De boter is eigenlijk optioneel. Het hoeft niet in je brood. Boter zorgt echter wel voor een malser kruim en geeft je brood een aangename korst. Ben je eerder fan van een stevig kruim en een stevige korst. Dan kan je gerust de boter achterwege laten. Let er wel op, wanneer je boter gebruik, dat het ongezouten boter is.

4. Gist

Gist is essentieel in een (gist)brood. Hier kan je wat spelen met de hoeveelheden gist. Iets meer of minder, het maakt eigenlijk weinig uit. Enkel de tijd waarin je brood gaat rijzen zal hierdoor variëren. Ik gebruik steeds verse gist. Uit ervaring weet ik dat verse gist het makkelijkst werkt. Instant gist of droge gist koop je meestal in grotere verpakkingen. Eens de verpakking open is gaat de werking van je instant gist heel snel achteruit. Na 1 week merk je snel dat de gist minder goed gaat werk. Ik zweer dus bij verse gist. Gebruik je instant gist? Gebruik dan de helft van de aangegeven hoeveelheid verse gist.

5. Zout

Ook zout is essentieel in een brood. Behalve voor de smaak heb je zout ook echt nodig in je brood. Het zout zorgt er voor dat je brood niet te veel gaat gisten. Zonder zout zou je brood te snel gisten en wanneer je het bakt helemaal inzakken. Brood zonder zout is ook niet zo lekker… Ja, ik ben al eens zout vergeten in mijn brood doen. Lekker was het niet 🙂

De werkwijze

Naast de juiste ingrediënten is een juiste en correcte werkwijze van cruciaal belang. Je kan je brood met de hand kneden, je kan je brood met een machine kneden of je kan zelf brood maken zonder het te kneden. Maar telkens moet je de juiste techniek gebruiken. Zorg er ook voor dat je het juiste materiaal in huis hebt. Je kan absoluut heel basic beginnen. Je hoeft zeker nog niet het beste materiaal in huis te hebben. Meestal kan je al beginnen met wat je in huis hebt.

Welke techniek jij ook gebruikt, zorg er in de eerste plaats voor dat je deeg voldoende gekneed is. Doe dit aan de hand van de vliesjes test. Maak een bolletje van je deeg en trek voorzichtig het deeg uit elkaar tot je een vliesje bekomt.

Heb geduld! Gun jezelf, en je deeg de tijd zich te ontwikkelen. Als er 1 beroep is waarbij je werkelijk alle zintuigen nodig hebt, is het het beroep van bakker. Kijk, voel, ruik. Leer het proces van brood bakken. Dit recept is een basisrecept, ideaal om een eerst gevoel te krijgen wat het is om brood te bakken.

Basis Wit Brood

Dit is een basis recept voor een witbrood.
Bereidingstijd 3 uur

Ingrediënten

 • 1000 gram Tarwebloem
 • 560 gram Water
 • 25 gram Verse gist of 12 gram instant gist
 • 20 gram Ongezouten boter (optioneel)
 • 17 gram Zout

Instructies

 • Kneed alle ingrediënten tot een goed afgekneed deeg.
  1000 gram Tarwebloem, 560 gram Water, 25 gram Verse gist, 20 gram Ongezouten boter, 17 gram Zout
 • Laat het deeg na het kneden een half uur rusten. Dit noemt men de voorrijs. In deze tijd start de gisting van het brood op. Tegelijk gaan de gluten die je gecreëerd hebt tijdens het kneden zich ontspannen.
 • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken. En bol het vervolgens op. Laat nu 10 minuten rusten. Dit is de bolrijs.
 • Duw het deeg plat. Breng het vervolgens in de gewenste definitieve vorm. Plaats je deeg op een bebloemde handdoek. Indien je een bakvorm gebruikt is dit uiteraard niet nodig. Bedek je deeg met een handdoek. Dit voorkomt dat je deeg gaat uitdrogen. (Leg eventueel bakpapier onder je deeg)
 • Laat het deeg nu rijzen gedurende 1 uur. Dit is het narijzen.
 • Verwarm de oven voor op 230 graden. Doe dit ruim op voorhand. Plaats ook een kommetje met warm water in de oven. Of voorzie een metalen kom in de oven die mee voorverwarmt.
 • Bestrooi de bakplaat met wat bloem en leg je gerezen brood op de bakplaat. Opgelet je brood is heel delicaat nu. Het kan na het rijzen snel invallen. Het kan helpen om bakpapier onder je brood te leggen.

Tijd om je brood te bakken!

 • Plaats je brood in de oven.
 • Giet wat water in de metalen kom.
 • Gebruik je een oven met luchtcirculatie? Schakel dan je oven even uit (5 minuten). Na 5 minuten mag je je oven weer inschakelen.
 • Bak je brood gedurende +/- 40 minuten. Zet de laatste 10 minuten je ovendeur op een keurtje. Op die manier kan je brood drogen.
 • Laat het brood afkoelen na het bakken. Neem hiervoor je tijd. Laat minstens 2 uur afkoelen!
Auteur: Nicolas Claeys
Gang: Ontbijt
Keuken: Frans
Trefwoord: basis wit brood, Brood bakken, Wit brood,

Heb je vragen? Nood aan advies?

Je kan steeds met je vragen terecht in onze Thuisbakkers Facebook groep. Ikzelf en onze community helpen je graag met je bakkunsten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Close
Website met liefde gebakken door Website4All .
© Copyright 2024. Alle rechten voorbehouden